Skrytá lákadla regionu: Facka v Lednici či týnecký zázrak

Hradištěk. Zděná kaplička v románském slohu vznikla v roce 2002. Návštěvníky láká především atraktivní polohou. Nachází se totiž na kopci s působivým výhledem. Pohled na sluncem zalité vinohrady nebo na Pálavu by mohl sloužit jako reklama na jižní Moravu. „Je tam nádherně prakticky v každém ročním období," nešetřil chválou student Tomáš Ondrejka, který Hradištěk několikrát navštívil na kole. Kaple se nachází v blízkosti Velkých Bílovic, lidé se na místo dostanou například po velkopavlovické vinařské stezce, když odbočí při výjezdu z Velkých Bílovic doleva.

Kostel svatého Jana Křtitele. Jednou z nejvýznamnějších památek Hustopečska je gotický kostel svatého Jana Křtitele v Kurdějově pocházející z patnáctého století. Kostel obklopují hradby se střílnami, návštěvníci se mohou podívat i do podzemních únikových chodeb. Jde o takzvaný kostelní hrad, který v Česku nemá obdoby. „Opevnění sloužilo k ochraně zdejšího obyvatelstva, například před Tatary," přiblížil účel stavby jeden z kurdějovských obyvatel Václav Klein. Turisté se do areálu kostela dostanou po předchozí domluvě na čísle 519 441 953. Kurdějov je vzdálený pět kilometrů od Hustopečí.

 

Vojenský most Bulhary. Jednou z hlavních atrakcí obce Bulhary je vojenský most, jehož stavba se datuje do období druhé světové války. Nosníky mostu pochází z anglického Shefieldu. Stavba je součástí soustavy mostů Bailey, kterou vystavěla spojenecká vojska na konci druhé světové války a která měla sloužit jako náhrada za mosty zničené německými vojsky. Stavba v Bulharech je volně dostupná, návštěvníci ji poznají podle sytě modrého nátěru.

 

Lednický obelisk. Pozapomenutá součást Lednicko-valtického areálu vrací návštěvníky do doby osvícenství, kdy obelisky vznikaly. Ten lednický ve tvaru komolého jehlanu pochází z roku 1797 a je vysoký 23 metrů. Přezdívá se mu Facka a nachází se asi kilometr od parkoviště na silnici II/422 z Lednice do Podivína. „Vznikl jako připomínka uzavření míru mezi Francií a Rakouskem," sdělil k okolnostem vzniku památky student historie Daniel Lyčka.

 

Poutní místo Týnec. Kdo věří na zázraky, přijde si na své v Týnci. V tamním kostele uchovávají obraz Panny Marie Pomocné, jejíž přímluvy mají podle pověsti léčivé účinky. V minulosti se u dubu v blízkosti obce měla vojákovi zjevit Panna Maria. Památkou na setkání zůstal obraz, jehož originál je v týneckém kostele. Na místě zjevení u dubu je k vidění replika. „Těší mne, že u nás máme tak významné poutní místo a vážím si toho, že sem chodí spousty poutníků s důvěrou a vírou prosit o pomoc v situacích, kdy je lidská síla bezmocná," ocenila starostka Týnce Hana Zoubková.

VÁCLAV PETRŮ




 

TOPlist

Č. ÚČTU: 2901537808/2010

Mgr. et Mgr. Daniel Lyčka, Ph.D., předseda Spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku, z. s.

Břeclavská 1034
691 42 Valtice
lyckada@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode