Zapomenuté stavby: valtický obelisk a templ v Lednici

Valtice – Dvě stavby v Lednicko-valtickém areálu, o nichž ví nejspíš jen zasvěcení, právě zkoumá devatenáctiletý Valtičan Daniel Lyčka.

 

„Patří k nim valtický obelisk a v Lednici chrám zvaný templ," říkal Lyčka v rozhovoru pro Břeclavský deník.

Kastelán valtického zámku Michal Tlusták navíc tvrdí, že podobně zapomenutých staveb je v areálu více.

„A ještě daleko více jich zbourali samotní Lichtenštejni, když se třeba park ve Valticích předělával při tehdejší módní vlně na anglický. Při tom byla zbourána řada malých staveb: čínský pavilon, vyhlídková věž v parku a také obelisk. Alespoň tedy podle toho, co vím," reagoval Tlusták

Lyčka objevy ještě před pár dny tajil. Nejprve s nimi totiž seznámil návštěvníky jeho přednášky, která se uskutečnila ve čtvrtek večer ve Valticích. Ostatní si museli počkat.

„Jsem spokojený, přišlo asi padesát lidí, sál byl plný," mnul si ruce Lyčka.

 

 

Obelisk stál u hranic

Co se mu vlastně podařilo zjistit? „Obelisk byl postavený kolem roku 1800 ještě za Aloise I. z Lichtenštejna. Architektem je pravděpodobně Josef Hardmuth. Valtický obelisk tvořil nejspíš protipól toho podivínského. Před stavbou Reistny muselo jít o nejvyšší stavbu Lednicko-valtického areálu. Zmizela podle všeho na konci první poloviny devatenáctého století," uvedl mladý badatel o objevu. Najít původní místo, kde obelisk stál, je složité. Podle Lyčky byl k vidění za parkem na dnešní hranici s Rakouskem.

Druhá stavba, kterou se nyní zabývá, je templ. „Stál v Lednici, v bývalé ose chrám slunce – čínský pavilon. Architekt je stejný jako v předchozím případě a doba vzniku bude také podobná. Šlo o kruhovou klasicistní stavbu tvořenou šesti nebo osmi sloupy nesoucích barevně malovanou kopuli. Lze mluvit o jakési zmenšenině slunečního chrámu, ale nikoliv jeho napodobenině. Templ zanikl asi v roce 1840, pak už se totiž neobjevuje v katastrálních mapách," dodal mladík.

Kastelánka zámku v Lednici Ivana Holásková poté doplnila: „Zaniklé stavby jsou patrné v rytinách, původně sloužily zejména k odpočinku. Templ byl krásná stavba, o níž nevíme, proč ji zničili. Možná se nehodila do vyvíjejících představ o parku. S Danielem samozřejmě spolupracujeme, ale jsme rádi za každého badatele. Při spoustě povinností nám na tuto práci totiž nezbývá moc času," uzavřela Holásková.

Autor: Lukáš Ivánek



 

TOPlist

Č. ÚČTU: 2901537808/2010

Mgr. et Mgr. Daniel Lyčka, Ph.D., předseda Spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku, z. s.

Břeclavská 1034
691 42 Valtice
lyckada@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode