Ovocný sad, studna...

a)      Ovocný sad

- navazoval na alej do Valtic, vysazenou kolem roku 1800. Nacházel se západně od celé stavby, v okolí vinného sklepa a hospodářských budov. Do dnešních dnů zůstaly (z celého sadu) pouze pár hrušní a višeň.  

b)        Studna

– po roce 1945 byla vyhloubená nová studna, neboť původní tři byly během války zasypány …„Voda byla chladná, nasládlé chuti“… (železitá) Její hloubka je cca 7 – 15 m a je už zřejmě vyschlá, popřípadě zasypaná. Nachází se jižně od místa, kde celý objekt stával. V blízkosti se stále nalézala žumpa! (zbytky cihlové výstavby jsou patrné do dnešních dnů) 

- dále se zde nachází původní studna (jedna ze zmiňovaných 3), která byla po roce 1945 zasypána, neboť se ztratila voda.  Její hloubka není známá - stále je z větší části zasypaná. Obrázky najdete zde:katzelsdorfskyzamecek.webnode.cz/zamecek-soucasny-stav/

c)      Vinný sklep

– že se jednalo i vinný sklípek dokazují vinařské předměty z výpovědi jednoho ze synů pana Kycla. Během války byl částečně zazděný a v době pobytu hajného sloužil k uskladnění potravin. Najdeme ho severozápadně od studně. V blízkosti sklepa stávaly i jiné hospodářské stavení např: chlévy pro kozy a prasata, kurník se slepicemi, malý dřevěný přístřešek. Opodál se nacházela stodola sloužící asi i jako seník.

- pod samotnou stavbou se nachází i druhý sklep, tzv. "Kyclův". Je mnohem menší než Vinný sklep v bývalém sadě a sloužil především k uskladnění potravin. Dne 15. 3. byl pod nánosy omítky a sutin znovu objeven vchod do tohoto sklepa.

 

d)     Půdorys

- pod nánosem cihel a omítky se nachází celý zachovalý kamenný základ, sklep a vstupní schodiště. Za neprostupnými keři se však nachází metrová polokruhovitá „místnost“, na které v minulosti stály sloupy a tvořily jednu ze dvou „apsid“ zámečku. Dále je patrná stěna, která společně se schodištěm (dnes pod nánosem omítky), šesti sloupy a obdélníkovým štítem tvořila průčelí celé stavby. Myslivnu už připomínají jen kusy barevné omítky z pokojů, ztrouchnivělé trámy a střepy z nádobí. Je možné, že pod nánosem stavebního materiálu se nachází i více předmětů, které by odhalilo další střípky historie. Pár metrů od místa se nalézá veliký, z části zrezavělí, plech, kterým snad byla pokrytá terasová střecha zámečku. Nedaleko jsou zarostlé zbytky z bývalého elektrického vedení. 

e)      Reliéf

– Lov na divokého kance (informace výše)

TOPlist

Č. ÚČTU: 2901537808/2010

PhDr. et Mgr. Daniel Lyčka, Ph.D., předseda Spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku, z. s.

Břeclavská 1034
691 42 Valtice
lyckada@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode